אחת לכמה זמן מישהו קורא לי "מיכל בן ריי חזותי". אז אם גם חשבתם על זה, תדעו שאתם לא היחידים. בדיחה שכבר סיפרו אותה. ולא, אין לי קשר לאנדרי ריי, פסיכולוג שוויצרי שפיתח את הצורה המורכבת וגם את הריי השמיעתי. בן ריי זה השם שלי מנישואין ובעלי לא בדיוק שוויצרי….
למרות שאין לנו קשר משפחתי, יש לי מערכת יחסים ארוכה וחיבה רבה לצורה המורכבת של ריי (ומכאן ראשי התיבות RCFT, או ROCF כשה-O מתייחס לאוסטריץ' שפיתח את שיטת הציינון המורכת לנו).
פעם היה לי ידיד, סטודנט מבריק למשפטים, שסיפר שהדבר היחיד שהוא זוכר מהאבחון שלו זה שהוא העתיק ערמת משולשים ואז המאבחנת הדהימה אותו והראתה לו איך הם מסתדרים לצורה…
הצורה של ריי אכן צורה מורכבת ועולות מדי פעם שאלות על הציינון שלה ומה מפיקים ממנה.
* שלב העתקה – הדיוק ומהירות העתקה שייכות ליכולת הרחבה של עיבוד החזותי. הציינון כולל 18 חלקים שכל אחד מהם מקבל ציינון של 0-2. מקבלים 2 כשהחלק מצויר באופן מדויק וממוקם נכון. אם רק אחד מהם קיים (מיקום או דיוק) הילד יקבל רק נקודה. כשהחלק קיים, ניתן לזיהוי אבל לא מדויק ניתן 0.5. ובניגוד לטוב הלב שלנו, ננסה לא להיות רחמנים מדי…
* בין שלב ההעתקה לשלב הזכירה המיידית יש 3 דקות. כלומר, הזכירה היא לא מיידית ולכן השלב הזה אינו זיכרון לטווח קצר אלא זיכרון לטווח ארוך, כמו הזכירה הדחויה (לאחר 30 דקות) והזיהוי.
* כשאנחנו מסתכלים על אופן ההעתקה אנחנו מסתכלים כמה הצורה נשמרה, מעבר לחוסר דיוק בפרטים מסוימים וכמה היא נראית מעוותת. אנחנו מסתכלים על סגנון העבודה: האם הילד בחן את הצורה והתחיל מהגשטלט ואז עבר לפרטים בפנים או בחוץ, האם פעל דרך פרטים מאורגנים (למשל, מימין לשמאל דרך פרטים משמעותיים כמו הריבועים), או פעל ספורדית כל פעם קו במקום אחר ולא דרך צורות הנדסיות שלמות. כמה הוא ביקר את עצמו – בדיוק הפרטים, היחסים ביניהם וכמותם. כלומר, כמה הפעיל פונקציות ניהול בשלב ההעתקה ואחריה.
*כשאנחנו מסתכלים על הזכירה אנחנו מסתכלים מה נשמר משלב ההעתקה. האם רואים את השלם המרכזי? האם פרטים? מה השתנה באופן ההעתקה – האם נותרו חלקים ללא קשר או שנעשה עיבוד ופתאום הצורה התארגנה לכלל שלם?
בגלל זמן ההעברה הארוך, אני נוטה להימנע מהעברה של הריי בעידן הוודקוק. עם זאת, אני חושבת שזה כלי שנותן לנו המון מידע על הילד וסגנון העבודה שלו. זה ממש לא כלי חובה באבחון אבל בהחלט שווה לזכור שהוא קיים ולרענן אותו מדי פעם כי התרומה שלו ייחודית להבנה שלנו.